Kaupat hoituvat tarvittaessa etänä

Kauppa ei ole aikaan tai paikkaan sidottua. Voit tehdä kaupat vaikka omalla toimistolla tai jopa kokonaan etänä.

Säästää
aikaa ja vaivaa

Välittäjän ei tarvitse enää huolehtia mm. asuntokauppojen kauppa-aikojen varaamisesta ja aikatauluttamisesta.

Läpinäkyvää ja ennakoitavaa

DIAS-kauppa on kaikille toimijoille yhdenmukainen. Välittäjä voi seurata omasta järjestelmästään kaupan etenemistä.

KOKEMUKSIA DIAS-KAUPOISTA

DIAS valikoituu kauppatavaksi usein sen helppouden takia, ei tarvitse irrottaa aikaa pankkiin menemiselle.

— Johanna Willberg, Etta LKV

Lue artikkeli
Katso lisää DIAS-kokemuksia YouTube-kanavaltamme
Ensimmäiset kaupat? Marko Perälä — Huoneistokeskus
Hyöty suhteessa hintaan? Jukka-Pekka Bienek — Neliöt Liikkuu
Miten DIAS on vaikuttanut arkeesi? Roni Porokara — Roof LKV
Yllättävin hetki DIAS-kaupoissa? Saara Murtovaara — Bo LKV
DIAS-KAUPPA

Miten aloitan digitaalisen asuntokaupan?

DIAS mahdollistaa asuntokauppojen solmimisen täysin digitaalisesti kaupan allekirjoituksista maksuihin ja omistuksen siirtoon asti. DIASin kautta voi toteuttaa sekä paperisten asunto-osakkeiden että kiinteistöjen kauppoja.

Kiinteistönvälittäjänä voit aloittaa DIAS-kaupan suoraan käyttämäsi kiinteistönvälitysjärjestelmän kautta. Tältä sivulta näet listan välitysjärjestelmistä, jotka ovat jo mukana DIASissa. Kysy lisätietoja järjestelmätoimittajaltasi tai ota yhteyttä suoraan meihin.

Asiakaskokemus välittäjän kontrollissa

DIAS mahdollistaa asuntokaupat ilman aikataulujen yhteensovittamista kaupan osapuolien ja pankkien sekä välittäjän välillä. Digitaalista asuntokauppaa hyödyntävä kiinteistönvälittäjä voi joustavasti tarjota asiakkailleen heidän tarpeisiinsa parhaiten sopivan kaupantekokokemuksen. Etänä tehtävän kaupan lisäksi kaupat voi toteuttaa esimerkíksi välittäjän toimistolla tai vaikkapa kaupan kohteena olevalla asunnolla.

DIAS-kaupan eteneminen

Välittäjä käynnistää DIAS-kaupan, kun kaupan ehdoista on sovittu ja kauppakirja on lopullinen. Kauppa etenee tämän jälkeen ylätasolla kolmessa vaiheessa:

Valmistelun aikana sekä myyjän että ostajan pankki tarkastavat kaupan omasta näkökulmastaan. Pankit voivat tehdä tarkastuksen, kun ostaja ja myyjä ovat sopineet rahoitukseen ja maksuihin liittyvistä asioista oman pankkinsa kanssa.

Allekirjoitusvaihe alkaa välittäjän päättämänä hetkenä sen jälkeen, kun valmistelu on saatu päätökseen. Digitaalisessa asuntokaupassa ostaja ja myyjä saavat kutsun allekirjoittamaan kaupat sähköisesti. Allekirjoitus tehdään vahvasti tunnistautuneena, verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Viimeistelyvaiheessa pankit hoitavat maksut, omistuksen siirron sekä panttausmerkinnät. Asunto-osakekaupassa välittäjä tekee lisäksi tässä vaiheessa varainsiirtoveroilmoituksen sekä toimittaa tarvittavat asiakirjat isännöitsijälle.

Kaupan vaiheet eroavat alatasolla riippuen kaupan tyypistä. DIAS asiakaspalvelun tukiportaalissa on kuvattu vaiheet sekä niihin liittyvät käsittelyajat erikseen asunto-osakkeiden sekä kiinteistökauppojen osalta.

Turvallisuus

DIAS-asuntokauppa on jopa perinteistä asuntokauppaa turvallisempi, koska siinä voidaan paremmin taata tiedon, maksujen ja panttien siirtyminen oikeille tahoille. Kaikesta jää aukoton digitaalinen jälki, joka ehkäisee huijausmahdollisuudet.

DIAS-alustan kautta kaikki kaupan osapuolet pääsevät osallistumaan aukottomasti samaan prosessiin — myös asunnon ostaja ja myyjä osallistuvat prosessiin allekirjoittamalla kauppakirjan ja antamalla digitaaliseen kaupankäyntiin tarvittavat valtuutukset suoraan DIASin käyttöliittymässä.

Alustan kehittämisessä on mukana poikkeuksellisen laaja joukko alan toimijoita, kuten rahoituslaitoksia, kiinteistönvälittäjiä sekä kiinteistönvälitysjärjestelmiä. Alustaa on rakennettu tiiviissä yhteistyössä myös viranomaisten kanssa.

Mukana nyt

Pankeista mukana ovat jo Aktia, Danske Bank, Handelsbanken, Nordea, OmaSp, OP, POP Pankki, S-Pankki, Suomen Hypoteekkiyhdistys, Säästöpankki ja Ålandsbanken.

Lue lisää aiheesta:
Miten asunto-osakkeen kaupan voi toteuttaa digitaalisesti?
Miten kiinteistön kaupan voi toteuttaa digitaalisesti?
Tekemässä ensimmäistä DIAS-kauppaa?

Takaisin etusivulle

LISÄÄ TIETOA

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Kuka voi käyttää DIASia?

DIAS on avoin alusta, jonka käyttäjiksi kaikkien asuntokaupan osapuolten on mahdollista liittyä. Välittäjät pääsevät mukaan oman välitysjärjestelmänsä kautta. Lisätietoja voit kysyä välitysjärjestelmäsi toimittajalta tai DIASilta.

Mikä on DIAS?

DIAS tulee sanoista digitaalinen asuntokauppa. Se on Suomessa yhteistyössä koko toimialan kanssa kehitetty asuntokaupan alusta. Alustalla ovat kattavasti mukana asuntokaupan toimijat, kuten kiinteistönvälittäjät ja pankit. DIAS mahdollistaa asunto-osake- ja kiinteistökauppojen toteuttamisen sähköisesti.

Ketkä ovat mukana DIASissa?

Digitaalisen asuntokaupan alusta, DIAS, on kehitetty yhdessä suomalaisten pankkien ja kiinteistönvälittäjien kanssa. Mukana asuntokaupan digitalisoimisessa ovat kaikki alan tärkeimmät toimijat: kiinteistönvälittäjät ja pankit. DIAS-alustan kehittämistä ja operoimista varten on muodostettu marraskuussa 2018 yhteisyritys Digitaalinen asuntokauppa DIAS Oy, jonka omistajina ovat Aktia, Alma Talent, Danske Bank, OP ja S-Pankki.

Mikä muuttuu digitaalisen asuntokaupan myötä?

Digitaalisessa asuntokaupassa kaupanteko ei ole sidottu aikaan tai paikkaan. Välittäjä voi käynnistää kaupat milloin haluaa ja hoitaa kaupat myyjän ja ostajan kanssa heille sopivalla tavalla omalla toimistollaan tai jopa kokonaan etänä. Digitaalisessa asuntokaupassa välittäjän ei enää tarvitse huolehtia ajan saamisesta pankkiin eikä esimerkiksi osakekirjojen tai siirtositoumuksen hankkimisesta kaupantekoon.

Mitä digitaalinen asuntokauppa maksaa?

DIASin suoria asiakkaita ovat kiinteistövälitysjärjestelmät ja pankit. DIAS tekee sopimukset näiden tahojen kanssa. Jokainen toimija määrittelee itse, miten alusta tarjotaan heidän asiakkailleen ja miten se hinnoitellaan. Lisätietoja aiheesta voit kysyä välitysjärjestelmäsi toimittajalta.

Miten digitaalisen asuntokaupan teko käytännössä tapahtuu?

DIAS on alusta, jonne välittäjä lähettää kaupat välitysjärjestelmänsä kautta. Kaupan käynnistämisen jälkeen pankit tarkastavat kaupan edellytykset ja ostaja ja myyjä saavat kutsun allekirjoittamaan kaupat digitaalisesti. Tunnistautuminen järjestelmään tapahtuu pankkitunnistuksella, jonka jälkeen ostaja ja myyjä sekä antavat kaupan hoitamiseen tarvittavat valtuutukset pankeille että allekirjoittavat kauppakirjan. Allekirjoitusten jälkeen pankit suorittavat kauppahinnan, välityspalkkion ja varainsiirtoveron maksut sekä tekevät omistuksen siirron.Tämän jälkeen välittäjä voi huoneistokaupoissa toimittaa isännöitsijälle tarvittavat dokumentit ja tehdä varainsiirtoveroilmoituksen.