Kaupat hoituvat nopeammin

Kaupan läpimenoaika lyhenee, kun pankit voivat huolehtia omista velvoitteistaan digitaalisesti DIASin avulla.

Pankkiin ei tarvitse enää varata aikaa

Voit sopia kaupat suoraan ostajan ja myyjän kanssa. Kaupat voi tehdä omalla toimistolla tai vaikka kokonaan etänä.

Osakekirjoista ei tarvitse huolehtia

Pankit hoitavat osakekirjojen siirtomerkinnät ja siirtämisen holvista toiseen.

DIAS-KAUPPA

Miten aloitan digitaalisen asuntokaupan?

DIASin kautta voi välittää sekä vanhojen paperisten asunto-osakkeiden että tulevaisuudessa myös uusien digitaalisten asunto-osakkeiden kauppoja. Kiinteistönvälittäjänä voit aloittaa sähköisen asuntokaupan suoraan käyttämäsi kiinteistönvälitysjärjestelmän kautta. Kysy lisätietoja järjestelmätoimittajaltasi tai ota yhteyttä suoraan meihin.

DIAS mahdollistaa asuntokaupat riippumatta pankin aikatauluista. Digitaalista asuntokauppaa hyödyntävä kiinteistönvälittäjä voi joustavasti tarjota asiakkailleen heidän tarpeisiinsa parhaiten sopivan kaupantekokemuksen. Kaupat voi toteuttaa esimerkíksi välittäjän toimistolla. Mikäli asiakas haluaa hoitaa asiat etänä, DIAS mahdollistaa myös sen.

DIAS-alustaa käyttävä välittäjä hoitaa myyntitoimeksiantoaan tuttuun tapaan keräämällä toimeksiantoon esitietoja ja käynnistämällä myynnin. Toimeksiannon edetessä välittäjä esittelee asunnon ja ottaa vastaan tarjouksen sekä antaa lisätietoja. Hyväksytyn tarjouksen jälkeen välittäjä luonnostelee kauppakirjan ja käy luonnoksen läpi ostajan ja myyjän kanssa. Kun ehdoista on sovittu voi välittäjä käynnistää digitaalisen kaupan ja nopeuttaa siten kaupan loppuunsaattamista.

DIAS-kaupan eteneminen vaiheittain:

  • Välittäjä käynnistää DIAS-kaupan lähettämällä välitysjärjestelmän kautta kaikki tarvittavat tiedot ja liitteet pankkien käsiteltäväksi
  • Myyjän pankki ja ostajan pankki tarkastavat kaupan edellytykset omasta näkökulmastaan
  • Välittäjä käynnistää allekirjoitusvaiheen
  • Ostaja ja myyjä tunnistautuvat vahvasti, antavat tarvittavat valtuutukset pankeille maksujen ja siirtomerkintöjen hoitamiseksi ja allekirjoittavat kauppakirjan
  • Ostajan pankki ja myyjän pankki hoitavat kaupan velvoitteet, mukaan lukien välityspalkkion ja varainsiirtoveron maksamisen sekä osakekirjan siirron
  • Välittäjä lataa DIAS-kaupan dokumentit välitysjärjestelmästä ja lähettää ne isännöitsijälle sekä hoitaa varainsiirtoveroilmoituksen

Mukana nyt

Pankeista mukana ovat jo Aktia, Danske Bank, Handelsbanken, Nordea, OP ja S-Pankki.

Turvallisuus

DIAS-asuntokauppa on jopa perinteistä asuntokauppaa turvallisempi, koska siinä voidaan paremmin taata tiedon, maksujen ja panttien siirtyminen oikeille tahoille. Kaikesta jää aukoton digitaalinen jälki, joka ehkäisee huijausmahdollisuudet.

Tietoturvaan liittyy myös se, että poiketen perinteisistä järjestelmistä, DIAS on hajautettu järjestelmä, jonka avulla kaupan osapuolet pääsevät vain heille kuuluvaan tietoon käsiksi.

DIAS-alustan kautta kaikki kaupan osapuolet pääsevät osallistumaan aukottomasti samaan prosessiin — myös asunnon ostaja ja myyjä osallistuvat prosessiin allekirjoittamalla kauppakirjan ja antamalla digitaaliseen kaupankäyntiin tarvittavat valtuutukset suoraan DIASin käyttöliittymässä.

Alustan kehittämisessä on mukana poikkeuksellisen laaja joukko alan toimijoita, kuten rahoituslaitoksia, kiinteistönvälittäjiä ja rakennuttajia. Alustaa on rakennettu tiiviissä yhteistyössä myös viranomaisten kanssa.

Lue lisää aiheesta:
Digitaalinen asuntokauppa käynnistyy kesäkuussa
Asuntokauppa tulevaisuudessa

Takaisin etusivulle

LISÄÄ TIETOA

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Kuka voi käyttää DIASia?

DIAS on avoin alusta, jonka käyttäjiksi kaikkien asuntokaupan osapuolten on mahdollista liittyä. Välittäjät pääsevät mukaan oman välitysjärjestelmänsä kautta. Lisätietoja voit kysyä välitysjärjestelmäsi toimittajalta tai DIASilta.

Mikä on DIAS?

DIAS tulee sanoista digitaalinen asuntokauppa. Se on Suomessa kehitetty asunto-osakekaupan alusta, jossa ovat kattavasti mukana asuntokaupan toimijat, kuten pankit, kiinteistönvälittäjät ja rakennuttajat. DIAS mahdollistaa asuntokaupan tekemisen digitaalisesti. Se on turvallinen ja vakaa alusta, joka vastaa kauppaprosessista ja hoitaa mm. pankkien välisen tiedonsiirron, ostajan ja myyjän allekirjoitukset, varainsiirtoveron ja muut maksut sekä omistajamuutoksen hakemisen Maanmittauslaitoksen ylläpitämään osakehuoneistorekisteriin. DIAS-alusta perustuu turvalliseen lohkoketjuteknologiaan.

Ketä DIASissa on mukana?

Digitaalisen asuntokauppa-alusta DIASin on kehittänyt suomalainen Tomorrow Tech yhdessä suomalaisten pankkien kanssa. Mukana asunto-osakekaupan digitalisoimisessa ovat asuntokaupan kaikki tärkeimmät toimijat: kiinteistönvälittäjät, rakennuttajat ja pankit. DIAS-alustan kehittämistä ja operoimista varten on muodostettu marraskuussa 2018 yhteisyritys Digitaalinen asuntokauppa DIAS Oy, jonka omistajina ovat Aktia, Danske Bank, OP ja S-Pankki sekä Tomorrow Tech.

Mikä muuttuu digitaalisen asunto-osakekaupan myötä?

Digitaalisessa asunto-osakekaupassa kaupanteko ei ole sidottu aikaan tai paikkaan. Välittäjä voi käynnistää kaupat milloin haluaa ja hoitaa kaupat myyjän ja ostajan kanssa heille sopivalla tavalla omalla toimistollaan tai jopa kokonaan etänä. Digitaalisessa asuntokaupassa pankit hoitavat osakekirjojen siirtämisen sekä siirtomerkinnät eikä välittäjän tarvitse enää huolehtia ajan saamisesta pankkiin tai osakekirjojen hankkimisesta kaupantekotilaisuuteen. Kun kaupat eivät ole sidottuna pankin aikatauluihin kauppojen läpimenoaika lyhenee.

Mikä muuttuu kiinteistönvälityksessä?

Kiinteistönvälittäjät voivat tehdä digitaaliset asuntokaupat DIASin kautta. Digitaalinen asunto-osakekauppa nopeuttaa ja helpottaa kiinteistönvälittäjien työtä. Asuntokauppa sujuvoituu ja kauppojen läpimenoaika lyhenee. Kiinteistönvälittäjältä jää enemmän aikaa asiakaspalveluun, näyttöihin ja toimeksiantojen toteuttamiseen.

Mitä digitaalinen asuntokauppa maksaa?

DIASin suoria asiakkaita ovat kiinteistövälitysjärjestelmät, rakennuttajat ja pankit. DIAS tekee sopimukset näiden tahojen kanssa. Jokainen toimija määrittelee itse, miten alusta tarjotaan heidän asiakkailleen ja miten se hinnoitellaan. Lisätietoja aiheesta voit kysyä välitysjärjestelmäsi toimittajalta.

Voinko tehdä digitaalisen asuntokaupan jo nyt?

Ensimmäiset paperisilla osakkeilla käytävät kaupat alkavat kesäkuussa. Välittäjät voivat tiedustella välitysjärjestelmänsä tarjoajalta joko järjestelmä tukee DIAS kauppoja.

Miten digitaalisen asuntokaupan teko käytännössä tapahtuu?

DIAS on alusta, jonne välittäjä lähettää kaupat välitysjärjestelmänsä kautta. Kaupan käynnistämisen jälkeen pankit tarkastavat kaupan edellytykset ja ostaja ja myyjä saavat kutsun allekirjoittamaan kaupat digitaalisesti. Tunnistautuminen järjestelmään tapahtuu pankkitunnistuksella, jonka jälkeen ostaja ja myyjä sekä antavat kaupan hoitamiseen tarvittavat valtuutukset pankeille että allekirjoittavat kauppakirjan. Allerkirjoitusten jälkeen DIAS hoitaa kauppahinnan, välityspalkkion ja varainsiirtoveron maksut sekä siirtomerkinnät ja osakekirjojen siirrtot. Tämän jälkeen välittäjä voi hakea välitysjärjestelmästään tarvittavat tositteet isännöitsijälle toimitettavaksi ja hoitaa VSV-ilmoituksen.