Kaupat hoituvat tarvittaessa etänä

Kauppa ei ole aikaan tai paikkaan sidottua. Voit tehdä kaupat vaikka omalla toimistolla tai jopa kokonaan etänä.

Säästää
aikaa ja vaivaa

Välittäjän ei tarvitse enää huolehtia mm. asuntokauppojen kauppa-aikojen varaamisesta ja aikatauluttamisesta.

Läpinäkyvää ja ennakoitavaa

DIAS-kauppa on kaikille toimijoille yhdenmukainen. Välittäjä voi seurata omasta järjestelmästään kaupan etenemistä.

Parasta digitaalisessa asuntokaupassa? Saara Murtovaara — Bo LKV
Hyöty suhteessa hintaan? Jukka-Pekka Bienek — Neliöt Liikkuu
Ajatuksia DIASin kehityksestä Saara Murtovaara — Bo LKV
Yllättävin hetki DIAS-kaupoissa? Saara Murtovaara — Bo LKV
Katso lisää DIAS-kokemuksia YouTube-kanavaltamme
DIAS-KAUPPA

Miten aloitan digitaalisen asuntokaupan?

DIASin kautta voi välittää paperisten asunto-osakkeiden kauppoja sekä vuoden 2022 kuluessa myös kiinteistökauppoja.

Kiinteistönvälittäjänä voit aloittaa DIAS-kaupan suoraan käyttämäsi kiinteistönvälitysjärjestelmän kautta. Tältä sivulta näet listan välitysjärjestelmistä, jotka ovat jo mukana DIASissa. Kysy lisätietoja järjestelmätoimittajaltasi tai ota yhteyttä suoraan meihin.

Asiakaskokemus välittäjän kontrollissa

DIAS mahdollistaa asuntokaupat riippumatta pankin aikatauluista. Digitaalista asuntokauppaa hyödyntävä kiinteistönvälittäjä voi joustavasti tarjota asiakkailleen heidän tarpeisiinsa parhaiten sopivan kaupantekokemuksen. Etänä tehtävän kaupan lisäksi kaupat voi toteuttaa esimerkíksi välittäjän toimistolla.

DIAS-kaupan eteneminen

DIAS-alustaa käyttävä välittäjä hoitaa myyntitoimeksiantoaan tuttuun tapaan keräämällä toimeksiantoon esitietoja ja käynnistämällä myynnin. Välittäjä käynnistää DIAS-kaupat, kun kaupan ehdoista on sovittu ja kauppakirja on valmis. Osana DIAS-kauppaa sekä myyjän että ostajan pankki tarkastavat kaupan omasta näkökulmastaan. Pankit voivat tehdä tarkastuksen, kun ostaja ja myyjä ovat sopineet rahoitukseen ja maksuihin liittyvistä asioista oman pankkinsa kanssa. Digitaalisessa asuntokaupassa ostaja ja myyjä saavat kutsun allekirjoittamaan kaupat digitaalisesti.

Tarkemman kuvauksen kaupan vaiheista löydät DIAS asiakaspalvelun tukiportaalista tai välitysjärjestelmäkohtaisista ohjeista. Tukiportaalista löydät myös esimerkkejä DIASilla tehtävien kauppojen kauppakirjojen muotoiluihin.

Turvallisuus

DIAS-asuntokauppa on jopa perinteistä asuntokauppaa turvallisempi, koska siinä voidaan paremmin taata tiedon, maksujen ja panttien siirtyminen oikeille tahoille. Kaikesta jää aukoton digitaalinen jälki, joka ehkäisee huijausmahdollisuudet.

DIAS-alustan kautta kaikki kaupan osapuolet pääsevät osallistumaan aukottomasti samaan prosessiin — myös asunnon ostaja ja myyjä osallistuvat prosessiin allekirjoittamalla kauppakirjan ja antamalla digitaaliseen kaupankäyntiin tarvittavat valtuutukset suoraan DIASin käyttöliittymässä.

Alustan kehittämisessä on mukana poikkeuksellisen laaja joukko alan toimijoita, kuten rahoituslaitoksia, kiinteistönvälittäjiä ja rakennuttajia. Alustaa on rakennettu tiiviissä yhteistyössä myös viranomaisten kanssa.

Mukana nyt

Pankeista mukana ovat jo Aktia, Danske Bank, Handelsbanken, Nordea, OmaSp, OP, POP Pankki, S-Pankki, Suomen Hypoteekkiyhdistys, Säästöpankki ja Ålandsbanken.

Lue lisää aiheesta:
Asuntokaupat voi nyt tehdä digitaalisesti
Asuntokauppa tulevaisuudessa

Takaisin etusivulle

LISÄÄ TIETOA

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Kuka voi käyttää DIASia?

DIAS on avoin alusta, jonka käyttäjiksi kaikkien asuntokaupan osapuolten on mahdollista liittyä. Välittäjät pääsevät mukaan oman välitysjärjestelmänsä kautta. Lisätietoja voit kysyä välitysjärjestelmäsi toimittajalta tai DIASilta.

Mikä on DIAS?

DIAS tulee sanoista digitaalinen asuntokauppa. Se on Suomessa kehitetty asuntokaupan alusta, jossa ovat kattavasti mukana asuntokaupan toimijat kuten kiinteistönvälittäjät, rakennuttajat ja pankit. DIAS mahdollistaa asuntokaupan tekemisen digitaalisesti. Digitaalinen asuntokauppa on mahdollista vaikka osakekirja olisi paperinen.

Ketä DIASissa on mukana?

Digitaalisen asuntokaupan alusta, DIAS, on kehitetty yhdessä suomalaisten pankkien ja kiinteistönvälittäjien kanssa. Mukana asuntokaupan digitalisoimisessa ovat kaikki alan tärkeimmät toimijat: kiinteistönvälittäjät, rakennuttajat ja pankit. DIAS-alustan kehittämistä ja operoimista varten on muodostettu marraskuussa 2018 yhteisyritys Digitaalinen asuntokauppa DIAS Oy, jonka omistajina ovat Aktia, Alma Talent, Danske Bank, OP ja S-Pankki.

Mikä muuttuu digitaalisen asuntokaupan myötä?

Digitaalisessa asuntokaupassa kaupanteko ei ole sidottu aikaan tai paikkaan. Välittäjä voi käynnistää kaupat milloin haluaa ja hoitaa kaupat myyjän ja ostajan kanssa heille sopivalla tavalla omalla toimistollaan tai jopa kokonaan etänä. Digitaalisessa asuntokaupassa pankit hoitavat osakekirjojen siirtämisen sekä siirtomerkinnät eikä välittäjän tarvitse enää huolehtia ajan saamisesta pankkiin tai osakekirjojen hankkimisesta kaupantekotilaisuuteen.

Mikä muuttuu kiinteistönvälityksessä?

Kiinteistönvälittäjät voivat tehdä digitaaliset asuntokaupat DIASin kautta. Digitaalinen asuntokauppa nopeuttaa ja helpottaa kiinteistönvälittäjien työtä. Asuntokauppa sujuvoituu ja kauppojen läpimenoaika lyhenee. Kiinteistönvälittäjältä jää enemmän aikaa asiakaspalveluun, näyttöihin ja toimeksiantojen toteuttamiseen.

Mitä digitaalinen asuntokauppa maksaa?

DIASin suoria asiakkaita ovat kiinteistövälitysjärjestelmät, rakennuttajat ja pankit. DIAS tekee sopimukset näiden tahojen kanssa. Jokainen toimija määrittelee itse, miten alusta tarjotaan heidän asiakkailleen ja miten se hinnoitellaan. Lisätietoja aiheesta voit kysyä välitysjärjestelmäsi toimittajalta.

Voinko tehdä digitaalisen asuntokaupan jo nyt?

Ensimmäiset paperisilla osakkeilla käytävät kaupat alkoivat kesäkuussa 2019. Välittäjät voivat tiedustella välitysjärjestelmänsä tarjoajalta joko järjestelmä tukee DIAS-kauppoja.

Miten digitaalisen asuntokaupan teko käytännössä tapahtuu?

DIAS on alusta, jonne välittäjä lähettää kaupat välitysjärjestelmänsä kautta. Kaupan käynnistämisen jälkeen pankit tarkastavat kaupan edellytykset ja ostaja ja myyjä saavat kutsun allekirjoittamaan kaupat digitaalisesti. Tunnistautuminen järjestelmään tapahtuu pankkitunnistuksella, jonka jälkeen ostaja ja myyjä sekä antavat kaupan hoitamiseen tarvittavat valtuutukset pankeille että allekirjoittavat kauppakirjan. Allekirjoitusten jälkeen DIAS hoitaa kauppahinnan, välityspalkkion ja varainsiirtoveron maksut sekä siirtomerkinnät ja osakekirjojen siirrot. Tämän jälkeen välittäjä voi hakea välitysjärjestelmästään tarvittavat dokumentit isännöitsijälle toimitettavaksi ja hoitaa VSV-ilmoituksen.