Asuntokaupat ilman käyntiä pankissa

Päästyänne ymmärrykseen kaupan ehdoista DIAS mahdollistaa kauppojen hoitamisen loppuun ilman käyntia pankissa.

Pankit hoitavat maksut ja osakekirjat

Digitaalisessa asuntokaupassa pankit hoitavat valtuutuksellasi tarvittavat maksut, osakekirjojen siirtämisen sekä siirtomerkinnät.

Kauppojen läpimenoaika lyhenee

Kun kaikkien osapuolten ei tarvitse saapua yhtä aikaa pankkiin hoitamaan asioita helpottuu aikataulutus ja kaupat hoituvat nopeammin.

MISTÄ ON KYSE?

DIAS mullistaa suomalaisten tavan ostaa asunto.

DIAS mahdollistaa uuden, joustavan tavan ostaa asunto. Toisin sanoen, voit tehdä asuntokaupan silloin kun se sinulle parhaiten sopii ja vaikka kokonaan omalta kotisohvaltasi käsin. Siinä missä aiemmin tarvittiin paljon paperisotaa ja asioimista useissa toimipaikoissa, asiat hoituvat nyt helposti uuden digitaalisen palvelun kautta.

Voit kysellä välittäjältäsi mahdollisuutta tehdä asuntosi kauppa digitaalisesti.

MITEN PALVELU TOIMII?

Jatkossa asunto-osakekauppa ei ole sidottu aikaan, paikkaan tai papereihin.

Välittäjä käynnistää DIAS-kaupat, kun kaupan ehdoista on sovittu ja ostaja ja myyjä ovat sopineet rahoitukseen liittyvistä asioista pankkinsa kanssa. Kaupan käynnistämisen jälkeen pankit tarkastavat kaupan edellytykset heidän näkökulmastaan. Digitaalisessa asuntokaupassa ostaja ja myyjä saavat kutsun allekirjoittamaan kaupat digitaalisesti.

Allekirjoitusten yhteydessä ostaja ja myyjä valtuuttavat oman pankkinsa hoitamaan tarvittavat maksut ja tekemään omistajuuden siirron. DIAS-järjestelmään tunnistaudutaan ja allekirjoitukset hoidetaan pankkitunnuksin.

DIAS-kaupan eteneminen vaiheittain:

  • Välittäjä käynnistää DIAS-kaupan lähettämällä välitysjärjestelmän kautta kaikki tarvittavat tiedot ja liitteet pankkien käsiteltäväksi
  • Myyjän pankki ja ostajan pankki tarkastavat kaupan edellytykset omasta näkökulmastaan
  • Välittäjä käynnistää allekirjoitusvaiheen
  • Ostaja ja myyjä tunnistautuvat vahvasti, antavat tarvittavat valtuutukset pankeille maksujen ja siirtomerkintöjen hoitamiseksi ja allekirjoittavat kauppakirjan
  • Ostajan pankki ja myyjän pankki hoitavat kaupan velvoitteet, mukaan lukien välityspalkkion ja varainsiirtoveron maksamisen sekä osakekirjan siirron
  • Välittäjä lataa DIAS-kaupan dokumentit välitysjärjestelmästä ja lähettää ne isännöitsijälle sekä hoitaa varainsiirtoveroilmoituksen

Mukana nyt

Pankeista mukana ovat jo Aktia, Danske Bank, Handelsbanken, Nordea, OP ja S-Pankki.

Turvallisuus

DIAS-asuntokauppa on jopa perinteistä asuntokauppaa turvallisempi, koska siinä voidaan paremmin taata tiedon, maksujen ja panttien siirtyminen oikeille tahoille. Kaikesta jää aukoton digitaalinen jälki, joka ehkäisee huijausmahdollisuudet.

Tietoturvaan liittyy myös se, että poiketen perinteisistä järjestelmistä, DIAS on hajautettu järjestelmä, jonka avulla kaupan osapuolet pääsevät vain heille kuuluvaan tietoon käsiksi.

DIAS-alustan kautta kaikki kaupan osapuolet pääsevät osallistumaan aukottomasti samaan prosessiin — myös asunnon ostaja ja myyjä osallistuvat prosessiin allekirjoittamalla kauppakirjan ja antamalla digitaaliseen kaupankäyntiin tarvittavat valtuutukset suoraan DIASin käyttöliittymässä.

Alustan kehittämisessä on mukana poikkeuksellisen laaja joukko alan toimijoita, kuten rahoituslaitoksia, kiinteistönvälittäjiä ja rakennuttajia. Alustaa on rakennettu tiiviissä yhteistyössä myös viranomaisten kanssa.

Lue lisää aiheesta:
Digitaalinen asuntokauppa käynnistyy kesäkuussa
Asuntokauppa tulevaisuudessa

Takaisin etusivulle

LISÄÄ TIETOA

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Mitä DIASin käyttöön vaaditaan?

DIASin käyttö vaatii ostajalta ja myyjältä vain pankkitunnukset. Lisäksi edellytyksenä on että sekä ostajan että myyjän pankki sekä myyjän välittäjä ovat mukana DIASissa. Katso tästä DIAS-toimijat.

Löysin itselleni sopivan asunnon, voinko ostaa sen nyt digitaalisesti?

DIASissa kaupan käynnistää kiinteistönvälittäjä. Voit kysyä välittäjältäsi mahdollisuutta tehdä kauppa digitaalisesti.

Hoitaako DIAS rahoituksen puolestani?

Ennen kaupan käynnistämistä DIASissa kaupan ehdoista sovitaan ostajan ja myyjän kesken välittäjän avulla. Ostaja ja myyjä sopivat rahoitusasioista pankkinsa kanssa. Kun rahoituksesta ja kaupan ehdoista on sovittu, voi kaupat käynnistää DIASissa.

Mitä pankki tarkastaa DIASissa?

Pankki ei käy läpi kauppakirjan sisältöä vaan keskittyy tarkastamaan kaupan edellytykset pantinhaltijan tai rahoituksen tarjoajan näkökulmasta. Ennen kaupantekoa digitaalisesti tulee lainoihin liittyvistä asioista sopia pankin kanssa samaan tapaan kuin nykyisin.

Onko digitaalinen asunto-osakekauppa turvallista?

DIASissa kaupan käynnistää toimeksiantoa hoitava välittäjä välitysjärjestelmänsä kautta. Käynnistymisen jälkeen pankit tarkastava kaupan edellytykset omasta näkökulmastaan. DIASissa ostaja ja myyjä allekirjoittavat kauppakirjat sähköisesti pankkitunnuksillaan. Asuntokaupan käyminen DIASissa on siis vähintään yhtä turvallista kuin verkkopankin käyttäminen ja kauppaa hoitamassa on luotettu välittäjä ja pankit.

Miten DIAS toimii?

DIASissa kaupan käynnistää välittäjä, joka kerää kaupan toteuttamiseen tarvittavat tiedot. Välittäjä lähettää kaupat DIASiin välitysjärjestelmänsä kautta, josta ne toimitetaan myyjän pankille sekä ostajan pankille. Pankit taskastavat kaupan edellytykset omasta näkökulmastaan. Ostaja ja myyjä saavat kutsut allekirjoittamaan kauppakirja. Allekirjoituksen yhteydessä annetaan myös valtuutukset kaupan hoitamiseen loppuun. Allekirjoitusten jälkeen välittäjä ja pankit hoitavat kaupan loppuun mukaanlukien maksut, verot ja omistajuuden siirron.

Kuka näkee tietoni DIASissa?

Digitaalisessa asuntokaupassa on mukana samat tutut osapuolet kuin perinteisessä kaupassa, eli ostaja, myyjä, välittäjä sekä pankit. Kauppakirjan tiedot näkevät kaikki osapuolet. Kauppakirjan tietojen lisäksi kukin pankki saa sen tiedon, mikä heidän osuutensa hoitamiseen vaaditaan.

Olen tekemässä asuntokauppaa, voinko tehdä sen digitaalisesti?

Voit tiedustella mahdollisuutta tehdä asuntokauppa digitaalisesti välittäjältäsi. Digitaalisen asuntokaupan tekemisen edellytyksenä on myös, että olet sopinut rahoitukseen ja lainan maksuun liittyvistä asioista etukäteen pankkisi kanssa. Näihin liittyvissä kysymyksissä voit olla yhdeydessä pankkiisi.

Olen ostamassa tai myymässä asuntoa, joka ei ole osakeyhtiömuotoinen. Voinko myydä tai ostaa kodin DIASissa?

Toistaiseksi DIAS tukee asuntokauppaa vain asunto-osakkeilla.

Sain kutsun allekirjoittamaan dokumenttejä DIAS-palveluun, mistä on kyse?

Jos olet osallisena digitaalisessa asuntokaupassa ostajana tai myyjänä, saat kutsun palveluun allekirjoittamaan kauppakirja digitaalisesti, kun välittäjäsi on käynnistänyt digitaalisen kaupanteon. Lisätietoja kauppasi etenemisestä saat välittäjältäsi.

Mikäli et ole osallisena asuntokaupassa ja sait kutsun, olethan yhteydessä meihin tästä.