Asuntokaupat ajasta ja paikasta riippumatta

DIAS mahdollistaa asuntokauppojen allekirjoittamisen ja eri osapuolten velvoitteiden hoitamisen digitaalisesti.

Vaivatonta ja
helppoa

Voit tehdä kaupat vaikka omalta kotisohvalta tai jopa kokonaan etänä eikä pankkiin tarvitse matkustaa.

Turvallista
kaupankäyntiä

DIAS-kaupassa kaikesta jää aukoton digitaalinen jälki ja allekirjoitukset tehdään vahvasti tunnistautuneena.

MISTÄ ON KYSE?

DIAS mahdollistaa turvallisen, sujuvan ja nykyaikaisen tavan solmia asuntokaupat

Digitaalisessa asuntokaupassa kaupanteko ei ole enää sidottu aikaan ja paikkaan. Allekirjoitukset voi hoitaa esimerkiksi kotisohvalta, mökkilaiturilta tai lomamatkalta käsin.

DIAS-kaupoissa on aina mukana kiinteistönvälittäjä, ja kaupantekoon liittyvät asiat sovitaan pankin kanssa valmiiksi, kuten ennenkin, ennen kauppakirjan sähköistä allekirjoitusta.

Voit seurata oman DIAS-kauppasi etenemistä vaihe vaiheelta aina kaupan valmistelusta viimeistelyyn asti DIASin asiointipalvelusta. Palvelusta löydät ohjeita ja lisätietoja juuri sinun DIAS-kauppaasi, voit tarkastella kauppakirjaa ennen ja jälkeen allekirjoitusten sekä löydät välittäjäsi yhteystiedot.

Voit kysyä välittäjältäsi mahdollisuutta tehdä asunto-osakkeen tai kiinteistön kauppa digitaalisesti.

MITEN PALVELU TOIMII?

Asuntokauppa ei ole enää sidottu aikaan, paikkaan tai papereihin

Välittäjä lähettää DIAS-kaupan pankkien valmisteluun, kun kaupan ehdoista on sovittu ja kauppakirja on valmis. Osana DIAS-kauppaa sekä myyjän että ostajan pankki tarkastavat kaupan omasta näkökulmastaan. Pankit voivat tehdä tarkastuksen, kun ostaja ja myyjä ovat sopineet rahoitukseen ja maksuihin liittyvistä asioista oman pankkinsa kanssa. Tämän jälkeen kiinteistönvälittäjä aloittaa allekirjoitusvaiheen, ja kaupan osapuolet pääsevät allekirjoittamaan kaupan sähköisesti, omilla verkkopankkitunnuksillaan tai mobiilivarmenteella.

Allekirjoitusten yhteydessä ostaja ja myyjä valtuuttavat oman pankkinsa hoitamaan tarvittavat maksut ja tekemään omistuksen siirron. Kiinteistökaupassa allekirjoitusvaihe on kaksivaiheinen. Ensin allekirjoitetaan pankin valtuutukset ja lopuksi vielä kauppakirja Maanmittauslaitoksen Kiinteistövaihdannan palvelussa.

Voit tutustua DIAS-kaupan yksityiskohtiin tarkemmin tukiportaalissamme:

Turvallisuus

DIAS-asuntokauppa on jopa perinteistä asuntokauppaa turvallisempi, koska siinä voidaan paremmin taata tiedon, maksujen ja panttien siirtyminen oikeille tahoille. Kaikesta jää aukoton digitaalinen jälki, joka ehkäisee huijausmahdollisuudet.

DIAS-alustan kautta kaikki kaupan osapuolet pääsevät osallistumaan aukottomasti samaan prosessiin — myös asunnon ostaja ja myyjä osallistuvat prosessiin allekirjoittamalla kauppakirjan ja antamalla digitaaliseen kaupankäyntiin tarvittavat valtuutukset suoraan DIASin käyttöliittymässä.

Alustan kehittämisessä on mukana poikkeuksellisen laaja joukko alan toimijoita, kuten rahoituslaitoksia, kiinteistönvälittäjiä sekä kiinteistönvälitysjärjestelmiä. Alustaa on rakennettu tiiviissä yhteistyössä myös viranomaisten kanssa.

Yhteistyössä mukana olevat pankit

DIASin yhteistyöpankkeja ovat Aktia, Danske Bank, Handelsbanken, Nordea, OmaSp, OP, POP Pankki, S-Pankki, Suomen Hypoteekkiyhdistys, Säästöpankki ja Ålandsbanken

Lue lisää aiheesta:
Miten asunto-osakkeen kaupan voi toteuttaa digitaalisesti?
Miten kiinteistön kaupan voi toteuttaa digitaalisesti?
Tekemässä ensimmäistä DIAS-kauppaa?

Takaisin etusivulle

LISÄÄ TIETOA

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Mitä DIASin käyttöön vaaditaan?

DIASin käyttö vaatii ostajalta ja myyjältä vain pankkitunnukset. Lisäksi edellytyksenä on että sekä ostajan että myyjän pankki sekä myyjän välittäjä ovat mukana DIASissa. Katso tästä DIAS-toimijat.

Löysin itselleni sopivan asunnon, voinko ostaa sen nyt digitaalisesti?

DIASissa kaupan käynnistää kiinteistönvälittäjä. Voit kysyä välittäjältäsi mahdollisuutta tehdä kauppa digitaalisesti.

Hoitaako DIAS rahoituksen puolestani?

Ennen kaupan käynnistämistä DIASissa kaupan ehdoista sovitaan ostajan ja myyjän kesken välittäjän avulla. Ostaja ja myyjä sopivat rahoitusasioista pankkinsa kanssa. Kun rahoituksesta ja kaupan ehdoista on sovittu, voi kaupat käynnistää DIASissa.

Mitä pankki tarkastaa DIASissa?

Pankki ei käy läpi kauppakirjan sisältöä vaan keskittyy tarkastamaan kaupan edellytykset pantinhaltijan tai rahoituksen tarjoajan näkökulmasta. Ennen kaupantekoa digitaalisesti tulee lainoihin liittyvistä asioista sopia pankin kanssa samaan tapaan kuin nykyisin.

Onko digitaalinen asuntokauppa turvallista?

DIASissa kaupan käynnistää toimeksiantoa hoitava välittäjä välitysjärjestelmänsä kautta. Käynnistymisen jälkeen pankit tarkastava kaupan edellytykset omasta näkökulmastaan. DIASissa ostaja ja myyjä allekirjoittavat kauppakirjat sähköisesti pankkitunnuksillaan. Asuntokaupan käyminen DIASissa on siis vähintään yhtä turvallista kuin verkkopankin käyttäminen ja kauppaa hoitamassa on luotettu välittäjä ja pankit.

Miten DIAS toimii?

DIASissa kaupan käynnistää välittäjä, joka kerää kaupan toteuttamiseen tarvittavat tiedot. Välittäjä lähettää kaupat DIASiin välitysjärjestelmänsä kautta, josta ne toimitetaan myyjän pankille sekä ostajan pankille. Pankit tarkastavat kaupan edellytykset omasta näkökulmastaan. Ostaja ja myyjä saavat kutsut allekirjoittamaan kauppakirja. Allekirjoituksen yhteydessä annetaan myös valtuutukset kaupan hoitamiseen loppuun. Allekirjoitusten jälkeen välittäjä ja pankit hoitavat kaupan loppuun mukaanlukien maksut, verot ja omistuksen siirron.

Kuka näkee tietoni DIASissa?

Digitaalisessa asuntokaupassa on mukana samat tutut osapuolet kuin perinteisessä kaupassa, eli ostaja, myyjä, välittäjä sekä pankit. Kauppakirjan tiedot näkevät kaikki osapuolet. Kauppakirjan tietojen lisäksi kukin pankki saa sen tiedon, mikä heidän osuutensa hoitamiseen vaaditaan.

Olen tekemässä asuntokauppaa, voinko tehdä sen digitaalisesti?

Voit tiedustella mahdollisuutta tehdä asuntokauppa digitaalisesti välittäjältäsi. Digitaalisen asuntokaupan tekemisen edellytyksenä on myös, että olet sopinut rahoitukseen ja lainan maksuun liittyvistä asioista etukäteen pankkisi kanssa. Näihin liittyvissä kysymyksissä voit olla yhdeydessä pankkiisi.

Sain kutsun allekirjoittamaan dokumentteja DIAS-palveluun, mistä on kyse?

Jos olet osallisena digitaalisessa asuntokaupassa ostajana tai myyjänä, saat kutsun palveluun allekirjoittamaan kauppakirja digitaalisesti, kun välittäjäsi on käynnistänyt digitaalisen kaupanteon. Lisätietoja kauppasi etenemisestä saat välittäjältäsi.

Mikäli et ole osallisena asuntokaupassa ja sait kutsun, olethan yhteydessä meihin tästä.