Asuntokaupat ajasta ja paikasta riippumatta

DIAS mahdollistaa asuntokauppojen allekirjoittamisen ja eri osapuolten velvoitteiden hoitamisen digitaalisesti.

Pankit hoitavat maksut ja osakekirjat

Digitaalisessa asuntokaupassa pankit hoitavat valtuutuksellasi tarvittavat maksut, osakekirjojen siirtämisen sekä siirtomerkinnät.

Kaupat hoituvat nopeammin

Kun kaikkien osapuolten ei tarvitse saapua yhtä aikaa pankkiin hoitamaan asioita helpottuu aikataulutus ja kaupat hoituvat nopeammin.

MISTÄ ON KYSE?

DIAS mullistaa suomalaisten tavan ostaa asunto.

DIAS mahdollistaa uuden, joustavan tavan ostaa asunto. Toisin sanoen, voit tehdä asuntokaupan silloin kun se sinulle parhaiten sopii ja vaikka kokonaan omalta kotisohvaltasi käsin. Siinä missä aiemmin tarvittiin paljon paperisotaa ja asioimista useissa toimipaikoissa, asiat hoituvat nyt helposti uuden digitaalisen palvelun kautta.

Voit kysellä välittäjältäsi mahdollisuutta tehdä asuntosi kauppa digitaalisesti.

MITEN PALVELU TOIMII?

Jatkossa asunto-osakekauppa ei ole sidottu aikaan, paikkaan tai papereihin.

Välittäjä käynnistää DIAS-kaupat, kun kaupan ehdoista on sovittu ja kauppakirja on valmis. Osana DIAS-kauppaa sekä myyjän että ostajan pankki tarkastavat kaupan omasta näkökulmastaan. Pankit voivat tehdä tarkastuksen, kun ostaja ja myyjä ovat sopineet rahoitukseen ja maksuihin liittyvistä asioista oman pankkinsa kanssa. Digitaalisessa asuntokaupassa ostaja ja myyjä saavat kutsun allekirjoittamaan kaupat digitaalisesti.

Allekirjoitusten yhteydessä ostaja ja myyjä valtuuttavat oman pankkinsa hoitamaan tarvittavat maksut ja tekemään omistajuuden siirron. DIAS-järjestelmään tunnistaudutaan ja allekirjoitukset hoidetaan pankkitunnuksin.

Lisää ohjeita löydät DIAS asiakaspalvelun tukiportaalista.

DIAS-kaupan eteneminen vaiheittain:

  1. Välittäjä voi lähettää kaupan DIASiin välitysjärjestelmänsä kautta, kun kauppakirja on valmis ja ostaja ja myyjä ovat hyväksyneet sen. Kaupan mukana lähetetään kaupan tarkastukseen tarvittavat tiedot ja liitteet (kuten isännöitsijäntodistus).
  2. Pankit valmistelevat ja tarkastavat kaupan. Yksittäisen kaupan valmistelun kesto on asiakas- ja pankkikohtainen. Lähtökohtaisesti DIAS-kauppa on valmis allekirjoitettavaksi noin viiden pankkipäivän kuluttua kaupan lähettämisestä DIASiin. Kestoa voi pidentää esimerkiksi myyjän lainojen uudelleenjärjestelyt, ostajan keskeneräiset lainaneuvottelut, ostajan tarve muille vakuuksille ostettavan kohteen lisäksi tai viime hetken muutokset lainoihin.
  3. Välittäjä käynnistää allekirjoitusvaiheen välitysjärjestelmästään. Kaupan osapuolet saavat sähköpostitse kutsun allekirjoittamaan kaupan dokumentit. Kaupan osapuolilla on 24 tuntia aikaa käydä allekirjoittamassa kauppa.
  4. Ostaja ja myyjä allekirjoittavat kaupan dokumentit ja antavat tarvittavat valtuutukset pankeille maksujen ja siirtomerkintöjen hoitamista varten. Allekirjoituksen yhteydessä tunnistaudutaan verkkopankkitunnuksilla.
  5. Pankit hoitavat kauppasumman, välityspalkkion ja varainsiirtoveron maksamisen sekä osakekirjan siirron.
  6. Välittäjä hoitaa varainsiirtoveroilmoituksen. (DIAS hoitaa ainoastaan maksun.)
  7. Välittäjä voi ladata DIAS-kaupan dokumentit välitysjärjestelmänsä kautta ja lähettää ne isännöitsijälle.

Mukana nyt

Pankeista mukana ovat jo Aktia, Danske Bank, Handelsbanken, Nordea, OmaSp, OP, POP Pankki, S-Pankki, Suomen Hypoteekkiyhdistys, Säästöpankki ja Ålandsbanken.

Turvallisuus

DIAS-asuntokauppa on jopa perinteistä asuntokauppaa turvallisempi, koska siinä voidaan paremmin taata tiedon, maksujen ja panttien siirtyminen oikeille tahoille. Kaikesta jää aukoton digitaalinen jälki, joka ehkäisee huijausmahdollisuudet.

Tietoturvaan liittyy myös se, että poiketen perinteisistä järjestelmistä, DIAS on hajautettu järjestelmä, jonka avulla kaupan osapuolet pääsevät vain heille kuuluvaan tietoon käsiksi.

DIAS-alustan kautta kaikki kaupan osapuolet pääsevät osallistumaan aukottomasti samaan prosessiin — myös asunnon ostaja ja myyjä osallistuvat prosessiin allekirjoittamalla kauppakirjan ja antamalla digitaaliseen kaupankäyntiin tarvittavat valtuutukset suoraan DIASin käyttöliittymässä.

Alustan kehittämisessä on mukana poikkeuksellisen laaja joukko alan toimijoita, kuten rahoituslaitoksia, kiinteistönvälittäjiä ja rakennuttajia. Alustaa on rakennettu tiiviissä yhteistyössä myös viranomaisten kanssa.

Lue lisää aiheesta:
Asuntokaupat voi nyt tehdä digitaalisesti
Asuntokauppa tulevaisuudessa

Takaisin etusivulle

LISÄÄ TIETOA

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Mitä DIASin käyttöön vaaditaan?

DIASin käyttö vaatii ostajalta ja myyjältä vain pankkitunnukset. Lisäksi edellytyksenä on että sekä ostajan että myyjän pankki sekä myyjän välittäjä ovat mukana DIASissa. Katso tästä DIAS-toimijat.

Löysin itselleni sopivan asunnon, voinko ostaa sen nyt digitaalisesti?

DIASissa kaupan käynnistää kiinteistönvälittäjä. Voit kysyä välittäjältäsi mahdollisuutta tehdä kauppa digitaalisesti.

Hoitaako DIAS rahoituksen puolestani?

Ennen kaupan käynnistämistä DIASissa kaupan ehdoista sovitaan ostajan ja myyjän kesken välittäjän avulla. Ostaja ja myyjä sopivat rahoitusasioista pankkinsa kanssa. Kun rahoituksesta ja kaupan ehdoista on sovittu, voi kaupat käynnistää DIASissa.

Mitä pankki tarkastaa DIASissa?

Pankki ei käy läpi kauppakirjan sisältöä vaan keskittyy tarkastamaan kaupan edellytykset pantinhaltijan tai rahoituksen tarjoajan näkökulmasta. Ennen kaupantekoa digitaalisesti tulee lainoihin liittyvistä asioista sopia pankin kanssa samaan tapaan kuin nykyisin.

Onko digitaalinen asunto-osakekauppa turvallista?

DIASissa kaupan käynnistää toimeksiantoa hoitava välittäjä välitysjärjestelmänsä kautta. Käynnistymisen jälkeen pankit tarkastava kaupan edellytykset omasta näkökulmastaan. DIASissa ostaja ja myyjä allekirjoittavat kauppakirjat sähköisesti pankkitunnuksillaan. Asuntokaupan käyminen DIASissa on siis vähintään yhtä turvallista kuin verkkopankin käyttäminen ja kauppaa hoitamassa on luotettu välittäjä ja pankit.

Miten DIAS toimii?

DIASissa kaupan käynnistää välittäjä, joka kerää kaupan toteuttamiseen tarvittavat tiedot. Välittäjä lähettää kaupat DIASiin välitysjärjestelmänsä kautta, josta ne toimitetaan myyjän pankille sekä ostajan pankille. Pankit tarkastavat kaupan edellytykset omasta näkökulmastaan. Ostaja ja myyjä saavat kutsut allekirjoittamaan kauppakirja. Allekirjoituksen yhteydessä annetaan myös valtuutukset kaupan hoitamiseen loppuun. Allekirjoitusten jälkeen välittäjä ja pankit hoitavat kaupan loppuun mukaanlukien maksut, verot ja omistajuuden siirron.

Kuka näkee tietoni DIASissa?

Digitaalisessa asuntokaupassa on mukana samat tutut osapuolet kuin perinteisessä kaupassa, eli ostaja, myyjä, välittäjä sekä pankit. Kauppakirjan tiedot näkevät kaikki osapuolet. Kauppakirjan tietojen lisäksi kukin pankki saa sen tiedon, mikä heidän osuutensa hoitamiseen vaaditaan.

Olen tekemässä asuntokauppaa, voinko tehdä sen digitaalisesti?

Voit tiedustella mahdollisuutta tehdä asuntokauppa digitaalisesti välittäjältäsi. Digitaalisen asuntokaupan tekemisen edellytyksenä on myös, että olet sopinut rahoitukseen ja lainan maksuun liittyvistä asioista etukäteen pankkisi kanssa. Näihin liittyvissä kysymyksissä voit olla yhdeydessä pankkiisi.

Olen ostamassa tai myymässä asuntoa, joka ei ole osakeyhtiömuotoinen. Voinko myydä tai ostaa kodin DIASissa?

Toistaiseksi DIAS tukee asuntokauppaa vain asunto-osakkeilla.

Sain kutsun allekirjoittamaan dokumentteja DIAS-palveluun, mistä on kyse?

Jos olet osallisena digitaalisessa asuntokaupassa ostajana tai myyjänä, saat kutsun palveluun allekirjoittamaan kauppakirja digitaalisesti, kun välittäjäsi on käynnistänyt digitaalisen kaupanteon. Lisätietoja kauppasi etenemisestä saat välittäjältäsi.

Mikäli et ole osallisena asuntokaupassa ja sait kutsun, olethan yhteydessä meihin tästä.