DIGITAALISEN ASUNTOKAUPAN TILANNE Q1/2022

Digitaalinen asuntokauppa jatkoi vahvaa kasvua alkuvuonna 2022 — maaliskuussa tehtiin kaikkien aikojen ennätysmäärä DIAS-kauppoja

Sähköisten asunto-osakekauppojen osuus jatkoi alkuvuodesta vahvaa kasvuaan, ja helmikuussa DIASin osuus kaikista välittäjien tekemistä kaupoista oli jo 36,9 prosenttia. Vastaavasti maaliskuussa 2022 tehtiin kaikkien aikojen ennätysmäärä DIAS-kauppoja.

Ajankohtaisia kuulumisia

Helmikuussa DIAS laajentui kattamaan myös kiinteistökaupat, mikä mahdollistaa esimerkiksi mökki- ja omakotitalokauppojen tekemisen kokonaan etänä. Odotettu uudistus on kerännyt erittäin positiivista palautetta ja DIAS-kiinteistökauppojen määrä on ollut julkaisun jälkeen kasvussa.

Helmikuussa pidettiin alan toimijat yhteen koonnut webinaari DIAS-aamu asuntokaupan ammattilaisille. DIAS haluaa toimia asuntokaupan alalla sillanrakentajana, ja yli 700 alan ammattilaisen osallistuminen kaikkien aikojen ensimmäiseen DIAS-aamuun edesauttoi tätä tavoitetta. Alkuvuoden 2022 aikana DIAS on järjestänyt erilaisia kohtaamisia ja koulutuksia yhdessä eri sidosryhmien kanssa niin paikan päällä kuin webinaareina.

Alkuvuosi on ollut DIASilla noususuhdanteinen

DIAS-kauppojen määrä on jatkanut kasvuaan vuoden 2022 ensimmäisen kvartaalin aikana. Helmikuussa 2022 jo 36,9% kiinteistönvälittäjien tekemistä asunto-osakekaupoista tehtiin DIASin välityksellä, kun marraskuussa 2021 DIASin välityksellä tehtiin 32,5 % kaupoista. Lisäksi maaliskuussa 2022 tehtiin DIASin kaikkien aikojen kauppaennätys.

DIAS-kauppojen määrät ovat noudattaneet ensimmäisessä kvartaalissa asuntomarkkinoiden yleistä trendiä, jossa kauppamäärät ovat noususuhdanteisia kevääseen siirryttäessä. DIAS-kauppojen suurimmat kauppamäärät kaupunkikohtaisesti myötäilevät alueiden kokonaiskauppamääriä asunto-osakkeiden osalta. Tammi-maaliskuussa DIAS-kauppoja tehtiin eniten Helsingissä, Espoossa ja Tampereella. DIAS-kauppa on kauppamäärien perusteella muodostunut vakiintuneeksi kaupantekotavaksi ympäri Suomea. Esimerkiksi Oulussa ja Kuopiossa on tehty paljon DIAS-kauppoja suhteessa alueen kokonaiskauppamääriin.

Asunto-osakkeiden DIAS-kauppoja tehdään myös tilanteissa, joissa myyjänä on kuolinpesä tai myyjällä on osakekirja itsellään. Ensimmäisellä kvartaalilla vuonna 2022 oli asunto-osakkeiden DIAS-kaupoissa 1,75 prosentissa myyjänä kuolinpesä ja 13,7 prosentissa kaupoista myyjä toimitti itse paperisen osakekirjan pankilleen DIAS-kauppaa varten.

DIAS jatkaa asuntokaupan kehittämistä

Tuleviin DIAS-kauppojen laajennuksiin on konsultoitu laajasti alan toimijoita. Tällä hetkellä esimerkiksi taloyhtiöiden osakeluetteloiden siirto valtakunnalliseen huoneistotietojärjestelmään on käynnissä, ja DIAS tekee valmisteluja sen osalta. Ensimmäisenä DIAS suunnittelee mahdollistavansa kaupat, joissa osakekirja on vielä paperinen, mutta taloyhtiön osakeluettelo on jo siirretty Huoneistotietojärjestelmään. DIAS kehittää palveluaan ketterästi vastaamaan alan ja käyttäjien tarpeita käymällä aktiivista keskustelua alan sidosryhmien kanssa.

Lisätietoja:

Eero Talonen
Liiketoimintajohtaja, Digitaalinen asuntokauppa DIAS Oy
040 865 5616