Kiinteistökaupat ajasta ja paikasta riippumatta

Kiinteistökaupat onnistuvat halutessasi täysin etänä, vaikka kotisohvalta käsin.

Läpinäkyvää ja ennakoitavaa

DIAS-kauppa on kaikille toimijoille yhdenmukainen. Maksut, mukaan lukien välityspalkkio, hoituvat osana prosessia.

Säästää aikaa
ja vaivaa

Välittäjän ei tarvitse enää huolehtia mm. kiinteistökauppojen kauppa-aikojen varaamisesta ja aikatauluttamisesta.

DIAS-KIINTEISTÖKAUPPA

Digitaalinen Asuntokauppa eli DIAS laajentui helmikuussa myös kiinteistökauppojen puolelle

DIAS-kiinteistökauppa tuo yhteen kaikki kaupan osapuolet ja luo kiinteistökaupalle yhtenäisen, ennakoitavan prosessin.

Täysin digitaalinen kauppaprosessi sisältää kaikki kaupan vaiheet aina kauppakirjaluonnoksen laatimisesta, kaupan allekirjoituksiin ja maksuihin sekä lainhuudatukseen saakka. Kiinteistönvälittäjän ei tarvitse huolehtia esimerkiksi välityspalkkion maksamisesta, sillä välityspalkkio maksetaan osana DIAS-kiinteistökaupan prosessia.

DIAS-kiinteistökauppojen hyödyt korostuvat mökkikaupoissa

DIAS-kiinteistökaupat mahdollistavat kaupat myös täysin etänä. Mökkikauppasesongin alkaessa kiinteistökaupan digitaalisuuden hyödyt korostuvat. Mökkikaupan osapuolet eivät usein ole kotoisin samalta paikkakunnalta, joten kaupan viimeistely täysin etänä voi tulla tarpeeseen.

DIAS-kiinteistökaupalla ennakoitavuutta kauppaprosessiin

Me DIASilla tiedämme, että välittäjälle kauppaprosessin ennakoitavuus on tärkeää. Kun kaupat hoidetaan aina tietyn prosessin mukaisesti ja kaupan askelille on yhteisesti sovittu järjestys ja tavoitekäsittelyajat, on välittäjän työ helpompaa. Ennalta määritelty prosessi helpottaa kaupan osapuolien tiedottamisessa, ja välittäjä voi ajantasaisesti seurata kaupan etenemistä välitysjärjestelmästään.

DIAS-kiinteistökauppaa varten ei tarvitse opetella tai ottaa käyttöön uutta järjestelmää. Kiinteistönvälittäjä tekee ja seuraa DIAS-kauppoja omasta välitysjärjestelmästään. Huomaathan, että eri välitysjärjestelmät tuovat tuen DIAS-kiinteistökaupoille omassa tahdissaan.

Määrämuotoinen kauppakirja suoraviivaistaa prosessia

DIAS-kiinteistökaupassa on niin sanottu määrämuotoinen kauppakirja, johon sisältyy yhdessä sidosryhmien kanssa määritellyt neljä määrämuotoista ehtoa.

Nämä neljä ehtoa on tuotu osaksi DIAS-kiinteistökauppaa sekä välittäjien että pankkien työn helpottamiseksi. DIASissa on osakepuolelta opittu, että ilman määrämuotoisuutta jää kauppakirjoille helposti prosessin kanssa ristiriidassa olevia lauseita, jotka aiheuttavat välittäjälle ja pankeille lisätyötä tuottavia muutospyyntöjä. Yhdessä sovittujen ehtojen lisäksi välittäjä voi lisätä kauppakirjalle myös muita tarpeellisia ehtoja, esimerkiksi hallintaoikeuden siirtymiseen liittyen. Sen sijaan kauppahinnan maksu, omistajuuden siirtyminen ja panttikirjojen siirrot on määritelty DIAS-kiinteistökaupoissa aina samalla tavalla.

Välittäjän ammattitaitoa tarvitaan siinä, mitä muita ehtoja kauppakirjaan ja liitteisiin tulisi tuoda ja lisätäänkö ehdot itse kaupakirjalle vai liitteisiin. Lainhuutoon vaikuttavat kaupan ehdot laitetaan kauppakirjalle, ja muut lainhuutoon vaikuttamattomat ehdot voi tuoda myös kauppakirjan liitteisiin, joihin viitataan kauppakirjalla.

Välityspalkkio on osa prosessia

Välityspalkkion maksu kuuluu DIAS-kiinteistökaupan prosessiin. Kiinteistönvälittäjän on mahdollista syöttää välityspalkkion tiedot DIASiin, joten välityspalkkion maksusta ei tarvitse huolehtia DIASin ulkopuolella kauppojen jälkeen.

DIAS-kiinteistökaupassa allekirjoitusvaihe on kaksiosainen: ensimmäisessä vaiheessa allekirjoitetaan valtuutukset DIASin allekirjoituspalvelussa ja toisessa vaiheessa kauppakirja Maanmittauslaitoksen Kiinteistövaihdannan palvelussa, osoitteessa kiinteistoasiat.fi. Valtuutuksilla myyjä ja ostaja valtuuttavat pankkinsa hoitamaan kiinteistökauppaan liittyvät maksut, esimerkiksi kauppahinnan maksun. Myyjä valtuuttaa pankkinsa maksamaan myös välityspalkkion.

Kehitetty yhteistyössä toimialan kanssa

DIASille on ensiarvoisen tärkeää, että kehitetyt kaupanteon ratkaisut tuovat arvoa kaikille DIASia hyödyntäville osapuolille. Tämän vuoksi myös DIAS-kiinteistökaupan kehittämisessä on tehty yhteistyötä niin välittäjien, pankkien, välitysjärjestelmäkehittäjien kuin Maanmittauslaitoksen asiantuntijoiden kanssa.

Kiinteistökaupan tekeminen ei voisi olla enää helpompaa. Tukenasi kaupanteossa on DIASin asiakaspalvelu asiakaspalvelu.dias.fi.

Takaisin etusivulle