DIGITAALISEN ASUNTOKAUPAN TILANNE 12.9.2023

Asuntokauppoja tehdään pankin konttorilla yhä vähemmän – kesällä 2023 kauppoja toteutettiin digitaalisesti ennätysosuus

Digitaalinen asuntokauppa mahdollistaa asunto-osakkeen tai kiinteistön kaupan toteuttamisen ilman käyntiä pankissa. Asuntokauppaa käytiin kesällä markkinalla edelleen tahmeasti, mutta digitaalisen kaupan osuus jatkoi kasvuaan. Heinäkuussa 42,7 % kiinteistönvälittäjien toteuttamista asunto-osakkeiden kaupoista tehtiin DIAS-kauppana. Kauppatavan yleistymiseen ovat tänä vuonna vaikuttaneet muun muassa DIAS-alustan laajennukset, joita toimiala ottaa parhaillaan käyttöön.

Huoneistotietojärjestelmä yleistyy nopeasti – HTJ on ollut mukana syyskuussa jo yli 50 % DIAS-kaupoista

Huoneistotietojärjestelmä (HTJ) on vuonna 2019 käyttöön otettu sähköinen rekisteri, johon kerätään tiedot osakehuoneistojen, kuten asuntojen ja autopaikkojen, omistuksista, panttauksista ja rajoituksista. Huoneistotietojärjestelmään siirtyvät Suomen noin 90 000 taloyhtiötä ja 1,5 miljoonaa osakehuoneistoa. Tulevaisuudessa sähköiset omistajamerkinnät korvaavat täysin perinteiset paperiset osakekirjat.

Syyskuussa 2023 jo yli 50 % DIAS-kaupoista on sisältänyt paperisen osakekirjan mitätöinnin tai kaupan kohteena on ollut sähköinen omistajamerkintä. Tuki sähköisen asunto-osakkeen DIAS-kaupalle julkaistiin kesäkuussa 2023.

DIAS tukee nyt myös yritysasiakkaiden kauppoja

DIAS julkaisi toukokuussa laajennuksen, joka tuo myös osakeyhtiöille mahdollisuuden tehdä asuntokaupat DIASissa. Myös asunto-osakeyhtiö, kiinteistöosakeyhtiö ja keskinäinen kiinteistöosakeyhtiö voivat toimia myyjinä ja ostajina. Laajennus kattaa sekä asunto-osakkeiden että kiinteistöjen DIAS-kaupat.

Aiemmin DIAS-kauppoja ovat voineet tehdä vain henkilöasiakkaat. Tämä kiinteistövälittäjien toivoma laajennus tuo nyt esimerkiksi liiketiloja ostaville pienemmille yrityksille ja asuntosijoittajille sähköisen tavan solmia asunto-osake- tai kiinteistökaupat.

Kiinteistöjen DIAS-kauppa laajeni huhtikuussa ja kattaa nyt myös vuokratontilla sijaitsevat kohteet

Monissa kaupungeissa omakotitalot sijaitsevat nykyisin kaupungin vuokratonteilla, jolloin kodin vaihtaessa omistajaa kaupataankin kiinteistön vuokraoikeus eikä kiinteistöä. Vuokraoikeuden DIAS-kaupalle julkaistiin tuki huhtikuussa 2023.

DIAS on alan toimijoiden yhteistyön tulos

DIAS-kauppa etenee aina toimialan kanssa yhdessä sovitun prosessin mukaisesti. Kaupan osapuoli voi seurata kaupan etenemistä DIASin asiointipalvelusta ja välittäjä omasta välitysjärjestelmästään.

Digitaalista asuntokauppaa kehitetään yhdessä alan sidosryhmien, kuten kiinteistönvälittäjien, välitysjärjestelmien, pankkien ja viranomaisten, kanssa. Yhteisenä tavoitteena on helpottaa asuntokauppojen toteuttamista Suomessa.

Lisätietoja:

Eero Talonen
Liiketoimintajohtaja, Digitaalinen asuntokauppa DIAS Oy
040 865 5616