DIGITAALISEN ASUNTOKAUPAN TILANNE 13.12.2023

Suomessa on tehty jo
yli 50 000 digitaalista asuntokauppaa

DIAS on asuntokaupan digitaalinen kaupankäyntijärjestelmä, joka kokoaa yhteen asuntokaupan kaikki osapuolet. Järjestelmän avulla asunto-osake- tai kiinteistökaupat voidaan toteuttaa ilman käyntiä pankissa. Ensimmäinen DIAS-kauppa tehtiin kesällä 2019.

Tänä syksynä Suomessa ylitettiin 50 000 digitaalisesti allekirjoitetun asuntokaupan raja. Samanaikaisesti digitaalisen asuntokaupan osuus nousi uuteen ennätyslukemaan, kun lokakuussa lähes 45 % kaikista kiinteistönvälittäjien tekemistä asunto-osakkeiden kaupoista toteutettiin DIAS-kauppana.

DIAS on alan toimijoiden yhteistyön tulos

Digitaalista asuntokauppaa on kehitetty vuodesta 2017 alkaen yhdessä alan sidosryhmien, kuten kiinteistönvälittäjien, välitysjärjestelmien, pankkien ja viranomaisten kanssa. Yhteisenä tavoitteena on ollut helpottaa asuntokauppojen toteuttamista Suomessa.

— DIAS helpottaa asunnon ostajien ja myyjien arkea, kun pankkiin ei tarvitse enää matkustaa. Ammattikäyttäjille, kuten kiinteistönvälittäjille ja pankeille, DIAS tuo joustavuutta sekä omaan työhön että asiakaskokemuksen rakentamiseen, kertoo DIASin liiketoimintajohtaja, Eero Talonen.

DIAS-kauppa etenee aina toimialan kanssa yhdessä sovitun prosessin mukaisesti. Kaupan osapuoli voi seurata kaupan etenemistä DIASin asiointipalvelusta ja välittäjä omasta välitysjärjestelmästään.

— Digitaalisen asuntokaupan yleistyminen vaikuttaa välillisesti myös julkishallinnon digitalisaatiotavoitteiden saavuttamiseen. Uudet sähköiset viranomaisrekisterit saadaan tehokkaaseen käyttöön DIASin hyödyntäessä uusia teknisiä rajapintoja, Talonen jatkaa.

Varainsiirtoveron muutokset saivat ensiasunnon ostajat liikkeelle

Ensiasunnon ostajan varainsiirtoverovapaus poistuu 1.1.2024 alkaen. Kiinteistöjen varainsiirtovero laskee neljästä kolmeen prosenttiin ja asunto-osakkeiden varainsiirtovero kahdesta 1,5 prosenttiin. Laki tulee voimaan vuodenvaihteessa, mutta sitä sovelletaan takautuvasti jo 12.10.2023 alkaen.

Muutokset saivat ensiasunnon ostajat liikkeelle ja ensiasunnon ostajien määrä kaupan osapuolina on kasvanut loppuvuotta kohti mentäessä. Marraskuusta muodostui yksi DIASin historian vilkkaimmista kauppakuukausista. Joulukuun alku on näyttänyt, että edellisistä vuosista poiketen myös joulukuussa käydään vilkkaasti asuntokauppaa.

— Digitaalinen asuntokauppa on selkeästi erityisen suosittu kauppatapa ensiasunnon ostajien keskuudessa, toteaa Talonen.

Huoneistotietojärjestelmä mukana merkittävässä osassa DIAS-kauppoja

Huoneistotietojärjestelmä (HTJ) on vuonna 2019 käyttöön otettu sähköinen rekisteri, johon kerätään tiedot osakehuoneistojen, kuten asuntojen ja autopaikkojen, omistuksista, panttauksista ja rajoituksista. Huoneistotietojärjestelmään siirtyvät Suomen noin 90 000 taloyhtiötä ja 1,5 miljoonaa osakehuoneistoa. Tulevaisuudessa sähköiset omistajamerkinnät korvaavat täysin perinteiset paperiset osakekirjat.

Vuoden viimeisellä vuosineljänneksellä huoneistotietojärjestelmä on tähän mennessä ollut mukana jo noin 80 % DIAS-kaupoista. Digitaalisia asuntokauppoja voi nykyään tehdä sekä paperisilla osakekirjoilla että sähköisillä omistajamerkinnöillä, sillä DIAS julkaisi tuen sähköisen asunto-osakkeen kaupalle kesäkuussa 2023.

Lisätietoja:

Eero Talonen
Liiketoimintajohtaja, Digitaalinen asuntokauppa DIAS Oy
040 865 5616

Medialle:

Kuvat ja logot