DIGITAALISEN ASUNTOKAUPAN TILANNE Q3/2022

Digitaalinen asuntokauppa jatkaa yleistymistään, vaikka asuntomarkkinoilla näkyy hiljentymisen merkkejä

Globaalit haasteet, kuten energiakriisi ja korkojen nousu, ovat ravistelleet Suomen asuntomarkkinoita viime kuukausina. Samaan aikaan digitaalinen asuntokauppa on yhä useammalle asunnon ostajalle ja myyjälle ensisijainen kaupantekotapa. Jo noin 40 % kaikista kiinteistönvälittäjien tekemistä asunto-osakekaupoista tehdään digitaalisesti DIAS-kauppoina.

Kohti sähköisten asunto-osakkeiden kauppaa

DIAS julkaisi tuen sähköistyvän osakekirjan kaupalle 11. lokakuuta. Näissä kaupoissa osakekirja on vielä paperinen, mutta taloyhtiön osakeluettelo on siirretty Maanmittauslaitoksen ylläpitämään huoneistotietojärjestelmään (HTJ). Paperinen osakekirja mitätöidään kaupan jälkeen ja sen korvaa sähköinen omistusmerkintä.

Sähköistyvän osakekirjan kauppa tulee automaattisesti kaikkien DIAS-yhteensopivaa välitysjärjestelmää käyttävien välittäjien käyttöön. Laajennuksen käyttöönotto ei vaadi välittäjältä uuden opettelua.

Taloyhtiöiden on siirrettävä osakeluettelonsa Maanmittauslaitoksen ylläpitämään huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä. Tämä tarkoittaa sitä, että markkinalla on jatkossa myytävänä yhä enemmän kohteita, joissa osakeluettelo on HTJ:ssä, mutta kohteen osakekirja on vielä paperinen.

Huoneistotietojärjestelmä on nyt ensimmäistä kertaa osa DIAS-kauppaprosessia. Tämä laajennus on ensimmäinen askel kohti sähköisten asunto-osakkeiden kauppaa. DIAS tulee tukemaan sähköisen asunto-osakkeen kauppaa ensi vuonna.

DIAS-kauppojen osuus asunto-osakkeiden kaupoista ennätyslukemissa — digitaalinen asuntokauppa kiinnostaa

Lokakuun alkuun mennessä DIAS-kauppoja on tehty lähes 15 prosenttia enemmän kuin vastaavana ajanjaksona edellisenä asuntomarkkinoiden ennätysvuotena 2021. DIASin markkinaosuus huoneistokaupoissa nousi ennätyslukemiin heinäkuussa 2022, jolloin jo noin 40 % välittäjien tekemistä asunto-osakkeiden kaupoista toteutettiin DIASin avulla.

Myös kiinteistöjen DIAS-kauppojen määrä on ollut hyvässä kasvussa vaikeasta markkinasta huolimatta. DIAS julkaisi tuen kiinteistökaupoille helmikuussa 2022. Sähköisen kiinteistökaupan solmiminen on ollut mahdollista Suomessa jo pidempään, mutta sitä on hyödynnetty vuosien varrella vähän. DIAS-kiinteistökauppa tuo uudella tavalla yhteen kaikki kaupan osapuolet ja luo sähköiselle kiinteistökaupalle yhtenäisen, ennakoitavan prosessin. Kauppaprosessi sisältää kaikki kaupan vaiheet aina kauppakirjaluonnoksen laatimisesta kaupan allekirjoituksiin ja maksuihin sekä lainhuudatukseen saakka.

DIAS julkaisee uuden palvelun kaupan osapuolille

DIAS kehittää parhaillaan uutta palvelua, joka tarjoaa ostajille ja myyjille mahdollisuuden seurata DIAS-kaupan etenemistä entistä tarkemmalla tasolla. Uusi palvelu tuo kuluttajille tietoturvallisesti läpinäkyvyyttä asuntokauppaan sekä tukee välittäjiä ja pankkeja viestinnässä ja hyvän asiakaskokemuksen luomisessa. Palvelu tullaan julkaisemaan tulevien kuukausien aikana.

DIAS-alustaa kehitetään yhdessä alan sidosryhmien, kuten kiinteistönvälittäjien, välitysjärjestelmien, pankkien ja viranomaisten, kanssa. Yhteisenä tavoitteena on helpottaa asuntokauppojen solmimista Suomessa.

Lisätietoja:

Eero Talonen
Liiketoimintajohtaja, Digitaalinen asuntokauppa DIAS Oy
040 865 5616