DIGITAALISEN ASUNTOKAUPAN TILANNE 25.6.2024

Tänä vuonna tulee kuluneeksi viisi vuotta ensimmäisestä DIAS-kaupasta, joka toteutettiin 17.6.2019. DIAS juhlii merkkipäivää muun muassa järjestämällä keskustelupaneelin “Mustikoita, kantarelleja ja yksi digitaalinen asuntokauppa” SuomiAreenassa Porissa 28.6.2024 klo 13.

Katso keskustelu MTV Katsomosta.

Digitaalinen asuntokauppa on vakiinnuttanut paikkansa kaupantekotapana

Joulukuussa 2023 tehtiin ennätysmäärä digitaalisia asuntokauppoja, jolloin lähes 50 % kiinteistönvälittäjien tekemistä asunto-osakkeiden kaupoista toteutettiin sähköisesti. Viimeisen puolen vuoden aikana noin 700 välitysliikettä ja yli 65 % välittäjistä on hyödyntänyt DIAS-kauppaa kauppatapana.

DIAS-kauppojen määrä on vuoden 2024 aikana kasvanut edelliseen vuoden vastaavaan ajankohtaan nähden. Tämä osoittaa digitaalisen kauppatavan suosion Suomen asuntomarkkinoilla. Huhtikuussa 45 % välittäjien solmimista asunto-osakkeiden kaupoista tehtiin DIAS-kauppana. — On vain ajan kysymys, koska yli puolet välittäjien tekemistä asunto-osakkeiden kaupoista toteutetaan digitaalisesti, arvioi DIASin liiketoimintajohtaja Niilo Ursin.

Pian kaikki vanhojen asunto-osakkeiden kaupat onnistuvat DIAS-kauppana

Parhaillaan kehityksen alla on tuki kaupoille, joissa ostajalle ei tule rahoitusta pankista. Laajennus on ollut yksi kiinteistönvälittäjien eniten toivomia, ja tämän laajennuksen myötä lähes kaikki asunto-osakekaupat on mahdollista tehdä DIASin avulla. Laajennuksen julkaisua odotetaan niin asunto-osake- kuin kiinteistökaupoille loppuvuoden aikana.

Digitaalista asuntokauppaa kehitetään yhdessä alan sidosryhmien, kuten kiinteistönvälittäjien, välitysjärjestelmien, pankkien ja viranomaisten kanssa. Yhteisenä tavoitteena on helpottaa asuntokauppojen toteuttamista Suomessa. Loppuvuoden aikana DIAS tulee keskittymään sidosryhmien tehokkaamman toiminnan tukemiseen, joista merkittävimpänä hankkeena on Maanmittauslaitoksen huoneistotietojärjestelmän uusien rajapintojen käyttöönotto osaksi DIAS-kaupantekoa. Tämä sujuvoittaa kaupan päätteeksi tehtävää omistusoikeuden rekisteröintiä, mikä on edellytyksenä esimerkiksi uusien omistajien yhtiökokoukseen osallistumiselle.

Lisätietoja:

Niilo Ursin
Liiketoimintajohtaja, Digitaalinen asuntokauppa DIAS Oy
040 539 8902

DIAS on asuntokaupan digitaalinen kaupankäyntijärjestelmä, joka kokoaa yhteen asuntokaupan kaikki osapuolet. Järjestelmän avulla asunto-osake- tai kiinteistökaupat voidaan toteuttaa ilman käyntiä pankissa.

Medialle:

Kuvat ja logot