MISTÄ ON KYSE

Digitaalinen asuntokauppa mullistaa suomalaisten tavan ostaa asunto – samalla tavoin kuin verkkopankki aikoinaan mullisti pankkiasioinnin.

DIAS mahdollistaa uuden, joustavan tavan ostaa asunto. Toisin sanoen, voit tehdä asuntokaupan silloin kun se sinulle parhaiten sopii ja vaikka kokonaan omalta kotisohvaltasi käsin. Siinä missä aiemmin tarvittiin paljon paperisotaa ja asioimista useissa toimipaikoissa, asiat hoituvat nyt helposti uuden digitaalisen palvelun kautta.

Tavoitteena on, että kaupankäynti digitaalisesti olisi mahdollista myös paperisilla osakekirjoilla vuoden 2019 aikana.

DIAS-alustalla myyjä, ostaja ja pankki hyväksyvät kauppakirjat ja allekirjoittavat ne digitaalisesti. Tunnistautuminen järjestelmään tapahtuu Mobiilivarmenteella tai Tupas-tunnistuksella. DIAS-alusta pohjautuu lohkoketjuteknologiaan tehden siitä luotettavaa, turvallista ja helppoa.

Kaupanteko DIAS-alustalla on yhtä turvallista kuin verkkopankin käyttäminen. DIAS hoitaa myös varainsiirtoveron ja muut maksut sekä omistajamuutoksen tekemisen sähköiseen osakehuoneistorekisteriin.

DIAS takaa luotettavan kaupankäynnin sekä kauppaan liittyvien tietojen, maksujen sekä panttien siirtymisen turvallisesti oikeille tahoille. Paperista osakekirjaa ei tarvitse säilyttää tulevaisuudessa pankkiholvissa, eikä panttikirjoja lähetellä pankista toiseen.

DIAS-alustan käytöstä ei ole suoria kustannuksia asuntojen ostajille tai myyjille.

MITEN PALVELU TOIMII?

Jatkossa asunto-osakekauppa ei ole sidottu aikaan, paikkaan tai papereihin.

Kun kauppakirja on laadittu ja tarkastettu, kiinteistönvälittäjä tai rakennuttaja siirtää sen digitaaliselle DIAS-alustalle. DIAS lähettää hyväksymispyynnöt myyjälle, pankille ja ostajalle, jotka hyväksyvät sen digitaalisesti. Hyväksynnän jälkeen asunnon myyjä ja ostaja kutsutaan allekirjoittamaan kauppakirja. Tunnistautuminen tapahtuu Mobiilivarmenteella tai Tupas-tunnistuksella.

DIAS hoitaa myös varainsiirtoveron ja muut maksut sekä omistajamuutoksen tekemisen sähköiseen osakehuoneistorekisteriin. Tämän jälkeen kaikki osapuolet saavat vielä vahvistuksen kaupan toteutumisesta.

MITEN VOIN TEHDÄ DIGITAALISEN KAUPAN?

Käytössä vuoden 2019 aikana

Jotta asunnon omistus voidaan siirtää digitaalisesti, pitää taloyhtiön osakekirjojen olla sähköisessä osakehuoneistorekisterissä. Vuoden 2019 alusta lähtien kaikki uudet asunto-osakeyhtiöt perustetaan digitaalisesti, kun laki huoneistotietojärjestelmästä astuu voimaan.

Vanhojen asunto-osakeyhtiöiden osakeluetteloiden osalta siirtymäaika alkaa 1.5.2019 ja päättyy vuoden 2022 lopussa. Tällä ajanjaksolla kaikkien asunto-osakeyhtiöiden tulee siirtää osakeluettelonsa huoneistotietojärjestelmään. Tämän jälkeen yksittäisten osakekirjojen digitalisointi on mahdollista.

Tavoitteena on, että digitaalisen kaupankäynnin mahdollistaminen myös paperisilla osakekirjoilla vuoden 2019 aikana.

Asunto-osakekauppaa voi edelleen tehdä myös ns. perinteiseen tapaan. Uskomme kuitenkin, että kun ihmiset huomaavat, kuinka helppoa ja nopeaa digitaalinen asunto-osakekauppa on, se alkaa yleistyä.

Takaisin etusivulle