Valmistelu

Sovit välittäjäsi kanssa kaupan yksityiskohdat. Valmistelet pankkisi kanssa rahoituksen ja maksut.

Allekirjoitukset

Kaksiosaisessa allekirjoituksessa hoidetaan ensin pankkivaltuutukset ja sen jälkeen allekirjoitetaan kauppakirja.

Viimeistely

Ostaja hoitaa OmaVerossa varainsiirtoveroilmoituksen ja saa Maanmittauslaitokselta lainhuudon.

DIAS-KIINTEISTÖKAUPPA

DIAS-kiinteistökauppa — Näin se toimii

Kesän lähestyessä monella on uuden kodin osto tai mökkikaupat mielessä. Nyt kiinteistökaupat, kuten mökki- ja omakotitalokaupat, on mahdollista tehdä kätevästi DIAS-kiinteistökauppana. DIASissa kaupat tapahtuvat kokonaisuudessaan digitaalisesti, joten kaupat voi tehdä halutessaan vaikka kokonaan etänä.

Valmisteluvaiheessa sovitaan välittäjän ja pankin kanssa kaupan yksityiskohdat

Kiinteistökauppa on mahdollista tehdä DIASissa, kun kaupat tehdään välittäjän avulla, kaupan kohteena on kokonainen kiinteistö ja kauppaa varten on tulossa rahoitus pankista. Kun sopiva mökki tai omakotitalo on löytynyt ja kaupan yksityiskohdat on saatu sovittua, välittäjä aloittaa kaupanteon valmistelun lähettämällä kauppakirjaluonnoksen ostajalle ja myyjälle hyväksyttäväksi. Kaikki ostajat ja myyjät kuittaavat välittäjälle, kun kauppakirja vastaa sovittua. Seuraavaksi välittäjä voikin lähettää kaupan pankkien valmisteluun.

Pankkien valmistelun aikana ostaja sopii pankkinsa kanssa kaikki rahoitukseen liittyvät asiat ja allekirjoittaa asiakirjat lainaan ja vakuuksiin liittyen. Myyjä puolestaan sopii oman pankkinsa kanssa rahaliikenteeseen liittyvät asiat kuntoon. Kun kaikki tarvittava on sovittu, pankit kuittaavat osuutensa tehdyksi. Valmisteluun on varattu aikaa viisi pankkipäivää, jonka puitteissa pyritään saamaan kauppa valmiiksi allekirjoituksia varten.

Allekirjoitusvaihe on DIAS-kiinteistökaupassa kaksiosainen

Kun pankit ovat kuitanneet valmistelut tehdyksi, välittäjä pääsee käynnistämään allekirjoitusvaiheen. Allekirjoituksia on DIAS-kiinteistökaupassa kaksi: ensin valtuutukset pankeille DIASin allekirjoituspalvelussa ja sen jälkeen itse kauppakirjan allekirjoittaminen Maanmittauslaitoksen Kiinteistövaihdannan palvelussa. Molemmissa palveluissa allekirjoitukset hoituvat kätevästi pankkitunnuksin.

Kun kauppakirja on allekirjoitettu, pankit hoitavat maksut allekirjoitusvaiheessa annetuin valtuutuksin. Ensin ostajan pankki maksaa kauppahinnan ja mahdollisen varainsiirtoveron. Tämän jälkeen myyjän pankki maksaa myyjälle ja hoitaa mahdollisen välityspalkkion maksun. Sitten pankit hoitavat panttikirjojen siirrot keskenään kauppakirjalla sovitun mukaisesti. Näin ollen ostajana sinun tehtäväksesi jää allekirjoitusten jälkeen enää vain varainsiirtoveroilmoituksen täyttäminen.

Viimeistelyvaiheessa ostaja tekee varainsiirtoveroilmoituksen

Varainsiirtoveroilmoitus on vaatimuksena lainhuudon saamiselle, ja ilmoitus tehdään OmaVerossa kaikissa kiinteistökaupoissa, vaikka kyseessä olisi omakotitalon kauppa ja ostajana ensiasunnon ostaja. Tieto varainsiirtoveroilmoituksesta ja veron maksusta menee Verohallinnolta automaattisesti Maanmittauslaitokselle, joka voi ratkaista lainhuudon eli rekisteröidä kiinteistön omistusoikeuden.

Ostajana DIAS-kiinteistökaupassa sinun tarvitsee siis vain sopia rahoituksesta pankkisi kanssa, allekirjoittaa valtuutukset ja kauppakirja sekä täyttää varainsiirtoveroilmoitus.

Myyjänä riittää, että sovit kiinteistön myymisestä pankkisi kanssa ja allekirjoitat valtuutukset sekä kauppakirjan. Annetaan muiden huolehtia loput!

Lue lisää DIAS-kiinteistökaupasta dias.fi tai kysy välittäjältäsi!

Takaisin etusivulle