12.6.2019 | ANNIKA KOLI

DIAS-kauppa paperisilla osakekirjoilla on julkaistu

Asuntokauppa Suomessa ottaa merkittävän askeleen digitaaliseen suuntaan kun DIAS mahdollistaa digitaalinen asuntokaupan käynnin paperisilla osakekirjoilla kesäkuussa 2019. DIAS alustalla mukana olevat välittäjät ja pankit tulevat mahdollistamaan ensimmäiset kaupat tarjoten ostajille ja myyjille mahdollisuuden tehdä kaupat joustavasti välittäjän avulla pankin aikatauluista riippumatta.

Miten digitaalinen asuntokauppa on mahdollista paperisilla osakkeilla?

Perinteisesti asunto-osakkeiden kauppa on ollut sidottuna paikan päällä tapaamiseen ja kaupantekotilaisuudessa paperisiin osakekirjoihin tehtäviin merkintöihin. DIAS-alustalla mukana olleet välittäjät ja pankit ovat yhteistyössä kehittäneet DIASin avulla toteutettavan digitaalisen prosessin, jossa kaikki lain vaatimat velvollisuudet voidaan hoitaa ja kaupat saadaan sujumaan digitaalisella alustalla paperisista osakekirjoista huolimatta.

Näin se toimii:

  • Välittäjä käynnistää DIAS-kaupan lähettämällä välitysjärjestelmän kautta kaikki tarvittavat tiedot ja liitteet pankkien käsiteltäväksi
  • Myyjän pankki ja ostajan pankki tarkastavat kaupan edellytykset omasta näkökulmastaan
  • Välittäjä käynnistää allekirjoitusvaiheen
  • Ostaja ja myyjä tunnistautuvat vahvasti, antavat tarvittavat valtuutukset pankeille maksujen ja siirtomerkintöjen hoitamiseksi ja allekirjoittavat kauppakirjan
  • Ostajan pankki ja myyjän pankki hoitavat kaupan velvoitteet, mukaan lukien välityspalkkion ja varainsiirtoveron maksamisen sekä osakekirjan siirron
  • Välittäjä lataa DIAS-kaupan dokumentit välitysjärjestelmästä ja lähettää ne isännöitsijälle sekä hoitaa varainsiirtoveroilmoituksen

Miten pääsen mukaan?

DIAS on kaikille avoin alusta ja haluamme mahdollistaa digitaalisen asuntokaupan mahdollisimman laajalle yleisölle. Pääset mukaan ensimmäisten jo ensimmäisten joukkoon mikäli:

  • Ostajan ja myyjän pankit ovat mukana DIASissa. DIAS-alustalla pankit hoitavat maksujen lisäksi siirtomerkinnät ja osakekirjojen siirron holvista toiseen. Kauppojen hoitaminen paperisilla osakekirjoilla vaatii siksi, että sekä ostajan että myyjän pankin mukana oloa DIASissa. DIAS-pankit kattavat jo 80% asuntokauppamarkkinasta.
  • Ostajalla ja myyjällä on pankkitunnukset. DIASissa allekirjoitukset ja valtuutukset hoidetaan sähköisesti hyödyntäen pankkitunnuksia.
  • Välittäjän käyttämä välitysjärjestelmä on ottanut DIAS-alustan käyttöön. Kiinteistönvälittäjä aloittaa sähköisen asuntokaupan suoraan käyttämään kiinteistönvalitysjärjestelmästä. Voit kysyä lisätietoja suoraan kiinteistönvälittäjältäsi, järjestelmätoimittajaltasi tai DIASilta.

Taustaa

Idea DIASin syntyi aikoinaan valmisteilla olleista lakimuutoksista, joiden myötä asunto-osakkeet muutetaan suomessa vaiheittain digitaalisiksi. Lakimuutokset astuivat voimaan vuoden 2019 alussa ja siirtyminen kohti digitaalisia asunto-osakkeita on lähtenyt käyntiin. Suurin massa asunto-osakkeista on kuitenkin yhä paperisia ja siksi myös DIAS käynnistää asuntokaupan paperisilla osakekirjoilla. Näin digitaalisen kaupankäynnin etuja saadaan hyödynnettyä laajasti, vaikka osakekirjojen digitalisointi onkin vielä kesken.

Lue lisää aiheesta:
DIAS kiinteistönvälittäjälle
DIAS ostajalle ja myyjälle
Asuntokauppa tulevaisuudessa

Takaisin etusivulle